Cursus Beschrijvende Diagnose

Cliëntenraad

Op donderdag 10 oktober en dinsdag 22 oktober geeft OCRN de cursus Beschrijvende Diagnose. De cursus duurt een avond. Lees hieronder meer over de inhoud van de cursus en praktische informatie. 

Inhoud van de cursus 

Voor de term ‘diagnostische formulering’ zijn in de literatuur allerlei synoniemen te vinden zoals diagnostische conclusie, diagnostisch beeld ofwel beschrijvende diagnose. De laatstgenoemde term ‘beschrijvende diagnose’ spreekt mogelijk het meest ter verbeelding bij onze cliënten en diens ouders. Een beschrijvende diagnose staat niet op zichzelf, het is onderdeel van het diagnostische proces zoals dat bij OCRN wordt vormgegeven en wordt beschreven in het “Handboek diagnostiek.”

De cursisten werken als coördinerend behandelaar in de dagelijkse praktijk samen met een regiebehandelaar. De coördinerend behandelaar maakt doorgaans een opzet voor de beschrijvende diagnose, de regiebehandelaar is eindverantwoordelijk voor dit diagnostische proces. In deze cursus leert de cursist hoe een beschrijvende diagnose dient te worden geschreven. Een beschrijvende diagnose leidt tot de keuzes die gemaakt worden in het behandelproces. De beschrijvende diagnose wordt zo geschreven dat cliënt en ouders meegenomen worden in het proces en de conclusie kunnen begrijpen.

Het diagnostisch beeld is logisch van opzet, begint breed en eindigt smal met de conclusie. In het diagnostisch beeld worden alle factoren benoemd die relevant zijn voor het ontstaan van de klachten, leidend tot een analyse en advies voor behandeling en/of aanpassing(en) van de omgeving. Cliënt en ouders worden hierdoor volledig geïnformeerd en kunnen op basis hiervan meedenken m.b.t. de behandeling. Hiervoor is het belangrijk dat de beschrijvende diagnose in heldere en concrete taal wordt beschreven die zowel ouders als cliënt kunnen begrijpen en volgen.

Tijdens de cursus avond wordt aan de hand van een presentatie uitgelegd uit welke onderdelen een beschrijvende diagnose moet bestaan en hoe deze kan worden opgebouwd. Via een interactieve bijeenkomst gaan de cursisten vervolgens oefenen met een fictieve casus.

 

Na afloop van de cursus weten de cursisten:

  • Hoe een beschrijvende diagnose in een gestructureerde vorm wordt opgesteld

  • Welke informatie hierin wordt opgenomen en in welke volgorde deze bij voorkeur wordt weergegeven

  • Hoe deze voor de cliënt en ouders in een begrijpelijke taal en vorm kan worden opgesteld en hoe deze beschrijvende diagnose in een logische opzet en volgorde leidt tot de uiteindelijke conclusie en het voorgestelde behandelbeleid.

Datum

De cursus bestaat uit een avond. Vanwege de grote belangstelling voor de cursus zijn er twee avonden gepland, namelijk donderdag 10 oktober en dinsdag 22 oktober.

Docenten

Miranda Dekker, gezondheidszorgpsycholoog en werkzaam in de Kinder- en Jeugd GGZ bij OCRN.

Sjoukje Vink, Klinisch Psycholoog/ Psychotherapeut en werkzaam in de Kinder- en Jeugd GGZ bij OCRN.

Minimaal aantal deelnemers

Het minimaal aantal is 10 deelnemers per avond. Als er minder dan 10 deelnemers zijn, zal de avond geannuleerd worden.

De cursus wordt aangeboden aan orthopedagogen, basispsychologen, GZ-psychologen en orthopedagoog-generalisten die werkzaam zijn in de kinder- en jeugd GGZ.

Ben je geïnteresseerd in de cursus, maar voldoe je niet aan bovenstaande eisen? Neem dan contact met ons op

Verdere praktische informatie

Op locatie: OCRN Groningen.

Vanaf 18:00 staat er eten klaar.

Om 18:30 start de cursus.

De cursus eindigt om 20:30 uur (er is 15 minuten pauze ingepland).

Literatuur

De cursus bevat verplichte literatuur, namelijk 93 pagina’s. Bij aanmelding sturen we de betreffende literatuur op.

Kosten

De kosten voor de cursus beschrijvende diagnose bedragen €200.

Accreditatie-aanvraag

Accreditatie is aangevraagd bij NIP/NVO (voor herregistratie SKJ). Deelnemers ontvangen na afloop van de cursus bij voldoende resultaat van het casusverslag en 100% aanwezigheid een certificaat. De cursus is aangevraagd voor 2 accreditatiepunten. Het casusverslag dient uiterlijk 22 november (groep 10 oktober) of 23 december (groep 22 oktober) ingeleverd te worden.

Aanmelden

Het aanmelden kan via dit aanmeldformulier op onze website óf door een korte motivatie te sturen naar: scholing@ocrn.nl met de vermelding dat het om de cursus ‘Beschrijvende Diagnose’ gaat. Je kunt je tot uiterlijk 1 oktober opgeven.

Aanmelden