Aanhoudende lichamelijke klachten
ALK zijn lichamelijke klachten (zoals pijn, moeheid en duizeligheid) die lang duren en medisch niet goed te verklaren zijn.
Meer informatieOCRN biedt geestelijke gezondheidszorg voor kinderen van 0 tot 18 jaar. We hebben meerdere specialistische teams die hulp bieden bij diverse problemen, zoals angst, trauma, depressie en A(D)HD.
Voordat wij met een behandeling beginnen, wordt er een diagnostisch onderzoek uitgevoerd. Dat betekent dat we gaan onderzoeken waar de klachten vandaan komen. Daarna doen we een voorstel voor de behandeling. Goed om te weten: tijdens de diagnostiekfase vinden veel afspraken plaats onder schooltijd. Dat heeft er onder andere mee te maken dat het voor een aantal onderzoeken van belang is dat jouw kind niet vermoeid is na een dag op school. Gelukkig zijn de afspraken in deze fase beperkt in aantal en te overzien.
Tijdens het adviesgesprek bespreken we de uitkomsten van de diagnostiek. En we bespreken ons voorstel voor het vervolg. We geven een uitleg wat de mogelijkheden voor de behandeling zijn. Jij en jouw kind kunnen dan kiezen wat jullie voorkeur heeft. Samen maken we dan een behandelplan.
We plannen vaak een reeks van afspraken als de behandeling start. We proberen zoveel mogelijk rekening te houden met jullie voorkeur van tijdstip. Maar vanwege de grote vraag kunnen niet alle afspraken buiten schooltijd plaatsvinden. Bij OCRN werken we systemisch: er is een actieve rol voor de ouder(s) is tijdens de diagnostiek en behandeling. Daar waar het kan, betrekken we ook de school.
De gemeente waarin je woont vergoedt geestelijke gezondheidszorg voor jongeren. Dat staat in de Jeugdwet. OCRN heeft afspraken met alle gemeenten is de provincie Friesland en Groningen. En in Drenthe met de gemeenten Assen, Tynaarlo, Noordenveld, Midden-Drenthe en Aa en Hunze.
Voor de vergoeding van geestelijke gezondheidszorg hebben wij een verwijzing nodig van de huis- of jeugdarts, medisch specialist of wijk- en gebiedsteam van jouw gemeente.
ALK zijn lichamelijke klachten (zoals pijn, moeheid en duizeligheid) die lang duren en medisch niet goed te verklaren zijn.
Meer informatieADHD is een stoornis waarbij je problemen hebt met bijvoorbeeld je aandacht en concentratie.
Meer informatieAngst is een ingewikkelde emotie die iedereen wel eens heeft. Lees meer over de verschillende typen angst en hoe je er mee om kunt gaan.
Meer informatieASS is een verzamelnaam voor verschillende vormen van ontwikkelingsstoornissen. Lees meer en ontdek hoe begrip en empathie kunnen helpen.
Meer informatieIeder kind is wel eens somber of heeft een tijdje minder energie. Houdt die langer aan? Dan kan het zijn dat je kind een depressie heeft.
Meer informatieAls het moeilijk is om een band op te bouwen met je kind kan er sprake zijn van een hechtingsprobleem. Dat kan zich op meerdere manieren uiten.
Meer informatieWe spreken van schoolweigering als je kind vanwege angst of spanning niet naar school gaat, terwijl hij wel leerplichtig is.
Meer informatieAls het verwerken van een schokkende gebeurtenis niet goed lukt, kunnen klachten ontstaan die het dagelijks leven verstoren.
Meer informatieVerschillende factoren kunnen invloed hebben op het zindelijk worden van een kind. Voorbeelden zijn erfelijkheid, medische oorzaken of ingrijpende gebeurtenissen.
Meer informatieJe kunt bij OCRN terecht voor geestelijke gezondheidszorg voor kinderen en jongeren tot 18 jaar. Je kunt je kind digitaal aanmelden via onze website. Aanvullend hebben wij een verwijzing nodig van een huis- of jeugdarts, medisch specialist of het wijk- en gebiedsteam van de gemeente waar je woont.
Wanneer de aanmelding compleet is, staat je kind bij ons op de wachtlijst en wordt de aanmelding beoordeeld: past de problematiek die genoemd wordt bij de specialistische hulpverlening van OCRN? Wanneer de wachttijd voorbij is, krijgt je een uitnodiging voor een oriënterend gesprek met een regiebehandelaar van OCRN. Tijdens dit gesprek is er ruimte om de vraagstelling verder te verduidelijken. Ook legt de regiebehandelaar het vervolg en de werkwijze van OCRN uit.
Hoe lang het duurt voordat de behandeling start is afhankelijk van het type behandeling dat we adviseren. Ons streven is om dit zo snel mogelijk in te plannen nadat het adviesgesprek is geweest. De wachttijd is mede afhankelijk van de beschikbare dagen en tijden die je aan ons doorgeeft. Bekijk de actuele wachttijden. We werken deze wekelijks bij.
Twijfel je of je kind op de juiste plek is bij OCRN? Neem hierover gerust contact op met het Aanmeldteam. Zij zijn bereikbaar via het secretariaat en kunnen samen met jou kijken of OCRN een passende plek is voor jouw kind.