Psycho-educatie

Header Psycho Educatie

Wat is psycho-educatie?

Bij psycho-educatie leert je kind om emoties, gedachten en gedrag beter te begrijpen. Je kind krijgt handvatten aangereikt om beter om te gaan met psychische klachten, bijvoorbeeld aandacht- en concentratieproblemen, een autismespectrumstoornis (ASS) of depressieve klachten.

Hoe werkt psycho-educatie?

De naam zegt het al een beetje: bij psycho-educatie krijg je uitleg over je psychische klachten, of een bepaalde stoornis. Als je last hebt van psychische klachten, bijvoorbeeld aandacht- en concentratieproblemen of bij depressiviteit, heb je soms behoefte aan informatie. Een psycholoog of orthopedagoog kan informatie geven over je klachten, en kan je handvatten geven om ermee om te gaan. Je leert dan over jouw aandoening of klachten. Wat is het nou precies, en wat betekent het voor je leven? En voor dat van je ouders, broer(s), zus(sen) en op school? Als je snapt hoe het voor jou werkt, kan dit je helpen om er makkelijker mee om te gaan. Ook als je er verder niks aan doet, kan de therapeut je uitleggen wat de gevolgen zijn. 

Hoe ziet de behandeling eruit?

Bij psycho-educatie heb je een aantal gesprekken met je behandelaar. Je praat dan samen over je diagnose of klachten, waar je last van kan hebben en wat het voor jouw leven betekent. Je kan ook vragen stellen. Dit kan individueel zijn, maar ook in een groep met leeftijdsgenoten. Het kan fijn zijn om van anderen met dezelfde klachten te horen waar zij tegenaan lopen en hoe zij hiermee omgaan. In overleg met je behandelaar wordt gekeken hoeveel afspraken er nodig zijn. De afspraken duren meestal ongeveer een uur.

Aanmelden