Sociale vaardigheidstraining

Header Sociale Vaardigheidstraining

Wat is sociale vaardigheidstraining?

Sociale vaardigheden gaan over de manier waarop je met andere mensen omgaat. Contact met mensen heb je vaak de hele dag door, bijvoorbeeld op school, thuis of met vrienden. Soms is het contact één op één, of juist in een groep. De sociale vaardigheden die je hiervoor nodig hebt zijn onmisbaar, maar het is niet altijd makkelijk. Tijdens een training sociale vaardigheden oefen je met deze vaardigheden. Ook leer je hoe je met situaties om kan gaan die je lastig vindt.

Wat is het doel van sociale vaardigheidstraining?

Door te leren over sociale vaardigheden en hoe je deze in verschillende situaties kan inzetten, word je zelfverzekerder en kan je beter voor jezelf opkomen. Het kan ook helpen bij het omgaan met emoties, bijvoorbeeld als je snel boos wordt. Of je kan er juist voor zorgen dat anderen minder snel boos op jou worden. Je kan ook leren hoe je in hele alledaagse situaties kan omgaan met situaties, zoals een gesprek met een docent, of een verjaardagsfeestje van vrienden. Het doel is om je te leren beter om te gaan met de situaties die je moeilijk vindt.

Hoe ziet een training sociale vaardigheden eruit?

Er zijn verschillende soorten sociale vaardigheidstrainingen. Het kan alleen, je hebt dan gesprekken met je behandelaar. Het kan ook in een groep met leeftijdsgenoten. Het kan fijn zijn om de training in een groep te volgen, omdat je dan met anderen bent die dezelfde problemen hebben. Je kan van elkaar leren door te horen hoe zij met hun problemen omgaan, en je kan met elkaar oefenen. In een individuele training zal je samen met je therapeut praten over welke situaties voor jou lastig zijn en welke vaardigheden je kan leren om met deze situaties om te gaan. De therapeut kijkt samen met jou ook naar dingen waar je goed in bent, zodat je je kwaliteiten kan gebruiken om beter met moeilijke situaties om te gaan. Vervolgens ga je samen met de therapeut oefenen. Zo kan het zijn dat je bepaalde gesprekken oefent, maar het kan ook zijn dat je samen met de therapeut naar de winkel gaat om daar iets te vragen aan een medewerker.

Aanmelden