Wat moet ik doen als ik medicijnen wil meenemen naar het buitenland?

Medicatie op reis

Als u of uw minderjarige kind medicijnen gebruikt die onder de Opiumwet vallen, kunt u deze geneesmiddelen niet zomaar meenemen naar het buitenland. In veel landen is het bezit en gebruik van opiaten, zoals sterke pijnstillers, verboden. Daarom heeft u voor geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen een speciale verklaring nodig. U riskeert strenge straffen als u de regels overtreedt.

Medicijnen die onder de Opiumwet vallen

Medicijnen die onder de Opiumwet vallen zijn:
  • Sterke pijnstillers;
  • Slaap- en kalmeringsmiddelen zoals Valium of Seresta;
  • ADHD-medicatie zoals Ritalin of Concerta;
  • Medicinale cannabis.

Als u naar het buitenland gaat, kunt u bij uw voorschrijvend arts of apotheker vragen of de uw medicijnen onder de Opiumwet vallen.


Schengenverklaring voor reizen naar een Schengenland

Neemt u medicijnen die onder de Opiumwet vallen mee naar een Schengenland, dan heeft u een Schengenverklaring nodig. Hierin staat dat u of uw kind de medicijnen meeneemt voor eigen gebruik. Uw arts moet de verklaring ondertekenen en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) moet deze goedkeuren. De Schengenverklaring is 30 dagen geldig. Bij een reis van meer dan 30 dagen moet u meerdere Schengenverklaringen invullen waarbij de data op elkaar aansluiten. Onder de Schengenlanden vallen:

België, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Letland,
Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal,
Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, IJsland, Zweden en Zwitserland

Medische verklaring voor reizen buiten het Schengengebied

U heeft een Engelstalige medische verklaring nodig als u naar een land gaat dat buiten het Schengengebied valt. Deze verklaring is 1 jaar geldig. De arts die uw medicijnen heeft voorgeschreven stelt de verklaring op en ondertekent deze. Vervolgens stuurt u de verklaring op naar Farmatec. Farmatec legaliseert en retourneert de verklaring. Het is verstandig de legalisatie ten minste 4 weken voor vertrek aan te vragen. Daarna moet het ministerie van Buitenlandse Zaken de medische verklaring legaliseren.

Medicijnen meenemen in originele verpakking

Het is verstandig om de medicijnen mee te nemen in de originele verpakking van de apotheek. Hierdoor is het duidelijk dat het om een geneesmiddel gaat en niet om een genotmiddel.

Download hier een aanvraagformulier voor de Schengenverklaring.
Direct aanmelden